Naujausi straipsniai

KAIP IŠSIRINKTI TINKAMĄ SKĖTĮ IR JĮ PRIŽIŪRĖTI

Skėtis – madingas aksesuaras, įvaizdžio papildymas ir tiesiog nepamainomas dalykas žmogaus kasdienybėje. Nuo seniausių laikų jis vaidino skirtingą vaidmenį, bet kaip ten bebūtų, pagrindinė jo funkcija visada buvo ir išlieka ta pati – apsauga.

Iš straipsnio sužinosite, kaip išsirinkti skėtį ir visai nesvarbu, nuo ko jis saugo – saulės spindulių, stipraus lietaus ar sniego, jis vis tiek išlieka aktualiausias ir patogiausias aksesuaras bet kuriuo iš aukščiau paminėtų atvejų.

 


Kaip veikia skėtis

Bet koks skėtis susideda iš kelių pagrindinių dalių: rėmo, stipinų ir kupolo.

Rėmas arba strypas yra atraminis skėčio elementas. Svarbiausias parametras jame yra dizainas, kuris lemia skėčio aukštį ir jo dydį sulankstytas. Kotas gali būti ilgas, vientisas arba teleskopinis, ilgio nuo 60 iki 150 cm.

Kupolas – apsauginė skėčio dalis, esanti virš galvos. Jį sudaro audinys, kuris yra ištemptas ir pritvirtintas prie stipinų, vandeniui atsparus audinys. Tradiciškai laikomi apvalūs kupolai, tačiau į madą atėjo kampuoti, pailgos formos ar net su ausytėmis vaikams.

Stipinai yra svarbiausia skėčio dalis, nes jie palaiko kupolą. Kuo daugiau stipinų, tuo skėtis atsparesnis vėjo gūsiams. Standartinis stipinų skaičius yra nuo 6 iki 16. Aštuoni stipinai laikomi optimaliu skaičiumi, tačiau kuo platesnis kupolas, tuo daugiau prireiks stipinų kupolui prilaikyti.

Patogu, kai skėtis turi vandeniui atsparus užvalkalą – tai būtina, kad šlapią skėtį būtų galima kompaktiškai supakuoti ir pasiimti su savimi į kambarį ar transportą.

 


Skėčio mechanizmas

Skėčiai skirstomi į mechaninius, pusiau automatinius ir automatinius. Mechaninis sulankstymas ir išskleidimas rankiniu būdu. Manoma, kad jie yra patikimiausi ir retai lūžta, tačiau gali būti nepatogu naudoti, jei jūsų rankos užimtos.

Pusiau automatinis skėtis yra patogesnis: jis atsidaro automatiškai ir užsidaro rankiniu būdu. Automatinis skėtis atsidaro ir užsidaro vienu mygtuko paspaudimu ir yra laikomas patogiausiu mechanizmu. Kad mechanizmas nesulūžtų, geriau rinktis geros kokybės žinomų gamintojų skėčius.

 



Skėčiai pagal išskleidimo mechanizmą

Kad skėtis būtų kompaktiškesnis, jį galima sulankstyti. Pagal sulankstymo skaičių ar tipą skėčiai skirstomi į lazdeles ir skėčius, kurie susilanksto nuo dviejų iki penkių kartų. Didesnis dalių skaičius padidina viso mechanizmo gedimo tikimybę.

Dvigubas skėtis sulankstytas siekia apie 50 cm ilgio ir sveria apie 500 g. Jis mažesnis už lazdelę, bet vis tiek gana stambus ir netilps į mažą rankinę. Taip pat dvisluoksniai skėčiai dažniausiai turi didelį kupolą – iki 140 cm skersmens, tad tai dažniau vyriški modeliai. 

Trigubas skėtis yra populiariausias ir patogiausias tipas. Jis yra kompaktiškas ir sulankstytas siekia apie 30 cm. Jo kupolas gana didelis - iki 70 cm.

4 kartų skėtis yra lengvas ir kompaktiškas. Jo ilgis sulankstytas yra apie 23 cm. Esant blogam orui aksesuarą visada galite nešiotis su savimi. Pagrindinis trūkumas yra mažas kupolas, ne didesnis kaip 54 cm.

Skėtis penkiais papildymais arba mini skėtis – mažiausias ir lengviausias. Toks aksesuaras nesunkiai tilps į bet kokią rankinę, tačiau greitai lūžtantis.

 

Skėtis-lazda

Skėtis-lazda yra garsiausias ir seniausias klasikinis modelis. Jo privalumas – didelis kupolas, kurio skersmuo gali siekti pusantro metro ir patikimai apsaugo nuo lietaus. Dizainas laikomas labiausiai patikrintu ir patikimiausiu. Skėtis-lazda elegantiškai atrodo net ir sulankstyti, ir dažniausiai siekia apie metrą. Dėl stambios konstrukcijos teks neštis rankose ar pasiremti jei to reikia, bet yra didelė rizika jį pamesti.

Lazdos yra klasikinės - diskretiškų spalvų, su medinėmis rankenomis, išlenktomis rankenomis arba modernaus dizaino - su metalinėmis rankenomis, blizgios tekstūros, atspaudais.

 

Skėčių rėmas ir stipinai

Skėčio kotas pagamintas iš plieno, aliuminio arba stiklo pluošto, kuris dar vadinamas stiklo pluoštu.

Lengviausia medžiaga skėčio kotui yra aliuminis, tačiau jis minkštas ir lengvai lūžta. Skėtis su plieniniu kotu yra daug patikimesnis, bet sunkesnis. Alternatyva yra stiklo pluoštas: lengva ir lanksti medžiaga, kurios stiprumas yra šiek tiek prastesnis už plieną.

Skėčio stipinai dažniausiai gaminami iš aliuminio, plieno arba stiklo pluošto. Aliuminio konstrukcija yra pati lengviausia, pigiausia, bet trapi: tokius stipinus gali nulaužti ar sulenkti stiprus vėjas. Plieniniai stipinai yra stiprūs, bet gana sunkūs.

Stiklo pluošto stipinai yra kaip plastiko, jos gali būti skaidrios. Jie yra lengvi ir atsparūs lūžimui, nes nelūžta, o pasilenkia ir grįžta į įprastą padėtį. Taip pat galite rasti skėčių su anglies stipinais – lengvų ir labai patvarių, tačiau gana brangių.

 


Medžiagos naudojamos skėčių kupolams

Skėčio kupolas padengtas audiniu, kuris pagamintas iš vandeniui atsparios medžiagos. Nuo to priklauso skėčio išvaizda ir patikimumas.

Nailonas yra pigiausia ir ploniausia medžiaga, bet lengvai prižiūrimas, tačiau pats nepatraukliausias ir jo tarnavimo laikas nėra ilgas.

Poliesteris atrodo geriau nei nailonas – jis naudojamas vidutinės klasės skėčiams. Dauguma rinkoje esančių modeliu yra su poliesterio kupolu. Šis audinys skiriasi storiu ir tekstūra, gali būti matinis arba blizgus, arba imituoti satiną. Poliesteris su medvilne yra brangesnis nei įprastai, bet atrodo gražiau.

Pongee yra poliesteri su medvilne priemaiša, turintis šilko blizgesį. Tai laikoma geriausia medžiaga: vandens lašai nuteka kupolu, o skėtis lieka sausas. Panašus efektas pastebimas teflonu impregnuotuose audiniuose, kurie taip pat turi gražų metalo blizgesį ir chameleono efektą.

Satinas arba žakardas, kaip drabužių gamyboje naudojamų šilko audinių dariniai, atrodo geriau nei poliesteris. Šie skėčiai, nors ir atrodo daug stilingesni ir elegantiškesni nei poliesterio modeliai, bet jie yra gerokai brangesni.

Pastaruoju metu vis labiau populiarėja vadinamieji skaidrūs skėčiai, kurių kupolas pagamintas iš labai plono plastiko arba minkšto polietileno. Šie gaminiai yra gražūs ir originalūs. Skėtį su permatomu kupolu geriau naudoti šiltuoju metų laiku ir lyjant nedideliam lietui: kupolas neatlaikys vėjo gūsių ir gausių kritulių.

Dekoratyviniai skėčiai reikalingi tik apsaugoti nuo saulės, todėl gali būti iš šilko, atlaso ar gipiūrinių nėrinių.

 

Kokios būna skėčių rankenos

Skėčio rankenos yra tiesios ir cilindrinės, anatominės formos su įdubimais pirštams arba sulenktos kabliukų pavidalu, kad būtų patogu pakabinti skėtį. Jie pagaminti iš plastiko, medžio ir gumuotos medžiagos.

Plastikinės rankenos yra lengvos ir patogios, tačiau trapios ir gali įtrūkti nuo smūgio. Ant plastiko greitai atsiranda įbrėžimų.

Medinės rankenos atrodo brangiai ir solidžiai, lakuotos, tačiau šlapioje rankoje gali paslysti. Ant medžio lengvai atsiranda įlenkimų, laikui bėgant jis gali deformuotis.

Gumuotos rankenos yra patogiausios ir praktiškiausios. Jie malonūs liesti, neslysta, nebijo pažeidimų.

 

Kam skirta priešvėjinė sistema?

Jei ant skėčio etiketės rašoma, kad jame įrengta „anti-wind“ sistema, vadinasi, jo konstrukcija turi specialias spyruokles, apsaugančias stipinus nuo lūžimo pučiant stipriam vėjui. Kupolas gali atsiversti, bet nesulūžti. Norėdami grąžinti jį į įprastą padėtį, turite sulankstyti įprastu būdu.

„Antivėjo“ spyruoklės struktūriniam balansui yra ne ant visų stipinų. Taip pat jie neišgelbės skėčio nuo uragano: labai stiprus vėjas sulaužys net brangiausią skėtį. Skėtį geriau laikyti prieš vėją arba nenaudoti uraganų gūsiuose.

Yra skėčių kurie turi dvigubą audinį. Taip vadinamą „Antistorm“ technologija – gaminys su dvigubu kupolu (dviejų sluoksnių medžiagos) ir sustiprintais plieniniais stipinais. Jie jus apsaugos nuo stipresnio lietaus ir vėjo.


 

Kuo skiriasi vyrų, moterų ir vaikų skėčiai

Vyriški, moteriški ir vaikiški sulankstomi skėčiai skiriasi dydžiu ir dizaino ypatumais.

Moteriški skėčiai yra kompaktiški – mažesni nei 90 cm, standartiniai – nuo 90 iki 105 cm ir dideli, kurie apsaugos net nuo liūties su vėju – nuo 105 cm.

Mažų vyriškų skėčių dydis neviršija 100 cm, standartinių svyruoja nuo 100 iki 115 cm, o didelių – nuo 115 cm.

Ypatingas dėmesys nusipelno tokios kategorijos kaip vaikiški skėčiai. Vaikų aksesuarai turi būti ryškūs ir įdomūs. Gerai, jei tokio gaminio kupolas papuoštas žinomų pasakų iliustracijomis ar populiarių animacinių filmų personažų atvaizdais.

Vaikams nuo dvejų iki penkerių metų skėčio kupolas yra ne didesnis kaip 80 cm, ikimokyklinukams ir pradinių klasių mokiniams tinka didesnis skersmuo.

Skėčių-lazdų gradacijoje kupolai iki 110 cm laikomi mažais - jie yra patogesni moterims. Vyrams tinka standartiniai 110–120 cm skersmens kupolai, o dideli nuo 120 cm – vadinamieji skėčiai dviems.

 

Skėčio priežiūra

Kad skėtis tarnautų ilgiau, būtina jį išdžiovinti neatidarant, o pakabinant aukštyn kojomis, o ne dedant į dėklą. Jei išdžiovinsite išskleistą, kupolo audinys greitai taps netinkamas naudoti. Jei įdėsite šlapią į dėklą, jis greitai supūs. Nedžiovinkite arti radiatoriaus ar kitų intensyvią šilumą skleidžiančių objektų. Kartkartėmis skėtį rekomenduojama nuplauti po dušu švelniu šampūnu.

Tinkamai prižiūrint, jis gali tarnauti iki 10 metų.

UAB "Aika dovanos" siūlo platų skėčių asortimentą. Juos galite įsigyti apsilankę mūsų parduotuvėse arba užsisakyti internetu https://aika.lt/118-skeciai ir gauti tiesiai į namus.

Kategorija: Naujienos
cookie Slapukų sutikimas